Fogorvosi tájékoztató

05. 04.2020

Kedves Pácienseink!
Korábban értesítettük Önöket, hogy a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletben kihirdetett veszélyhelyzet (a továbbiakban: veszélyhelyzet) időtartama alatt fogorvosi alapellátás keretében csak a 4. § (4) bekezdés e) pontja szerinti csak sürgősségi ellátás nyújtható.
A médiából már biztosan értesültek róla, hogy a május elsejei Magyar Közlönyben megjelent új rendelet szerint újraindulnak a háziorvosi és fogorvosi alapellátások és járóbeteg szakellátások.
Azonban! A rendelet előírja, hogy
1. aerosol-képződéssel járó beavatkozás csak abban az esetben végezhető, ha a páciens rendelkezik egy friss negatív COVID-PCR (vírus jelenlétét kimutató laborvizsgálat) teszt eredménnyel! Arról, hogy ilyen tesztet hol, mikor, mennyiért végeznek, nincs információnk. A teszt érvényességére pedig 36 órát határoztak meg, elvégzéséhez min. néhány óra szükséges.)
2. Megfelelő védőfelszerelésben, szigorú higiéniás rendszabályok betartása mellett dolgozhat csak az egészségügyi személyzet. A javasolt védőfelszerelések beszerzése jelenleg nagyon nehéz, komoly anyagi ráfordítást igényel. Az ehhez szükséges követendő infekciókontroll szabályokról sem kaptunk értesítést.
3. Az egészségügyi vészhelyzetet elrendelése érvényben van. A jogszabályok szerint egészségügyi vészhelyzet alatt a védőfelszerelések biztosítása a kormányhivatal és az önkormányzatok feladata. Eddig egy doboz sebészi maszkot kaptunk a kormányhivataltól.
4. A rendelet heti 15 órában korlátozza a rendelési időnket.
Sajnos a rendelet rengeteg kérdést vet fel a gyakorlatban, melyet a szakma folyamatosan jelez.
Jelenleg továbbra is csak a fogászati sürgősségi beavatkozásokat illetve a permetképződéssel nem járó beavatkozásokat tudjuk elvégezni.
Tisztelettel: Dr. Antalóczy Ágnes, Tóthné Eőry Gyöngyi
Lengyeltóti, 2020.05.04.