Buzsáki Népművészeti Tájház

A századfordulón még szinte az egész falu, szoba-konyha-kamra beosztású, kémény nélküli, nádfedésű házakból állt. Később a házakat modernizálták, kéményt kapott a konyha, így füsttelenné váltak nemcsak a szobák, hanem az egész ház, így még sokáig szolgálta a benne lakó családot. Az épületegyüttes a falu központjában található. A ma már tájházként funkcionáló tömésházat 1977-ben a Siotour Kft. vásárolta meg és alakította tájházzá, ekkkor még többedmagával volt található a faluban. Ma már azonban egyedüli képviselője ennek a háztípusnak, ami egykor ezt a vidéket jellemezte.

A tömésház a 19. században épült, módos paraszt portája volt, ami jól látható a telek nagy méretén, gazdasági épületein. A ház megvásárlásakor már jelentős változásokon ment át, tájházzá alakításakor szabadkéményes formába építették vissza, azaz a konyhában látható sárkemence fölött kémény nyílás található. Ezen keresztül a füst kihúz a konyhából, így nem gomolyog a térben. A szabadkémény nyílásába tették egykor a füstölni kívánt húsokat. A konyhától jobbra és balra található a ház két szobája, mindkettőt mázas szemeskályha melegíti, amit a konyhából fűtenek, így a szobába egyáltalán nem jut be a füst. A ház első szobája volt a család tisztaszobája, amit a legszebb textilneművel, szentképekkel öltöztettek fel és kímélték a mindennapi használattól. A szoba ma is 19. századi tisztaszobának van berendezve, két szépen felvetett ággyal, szentképekkel, gazdag díszítéssel. A hátsó szoba, ami egykor a család lakószobája volt, ma kiállítótérként funkcionál, hiszen itt helyezték el a buzsáki népművészet, népi iparművészet legszebb darabjait.

A hímzéses textilek és fafaragók munkái a „A Nagyberek népművészete, népi iparművészete” című, 2014. áprilisban megnyílt – az Emberi Erőforrások Minisztériuma által nyújtott támogatás segítségével elkészült - kiállítás keretében tekinthetők meg. Ahogy a hímzés, úgy a fafaragás is élő népművészeti tevékenység a faluban.

A tájház udvarán áll a hatalmas színnel ellátott istállós pajta, ami ma padokkal van tele, utal arra, hogy a portát rendezvényei alatt ma is használja a falu. A tájház meglátogatása önmagában is egy tartalmas kirándulás programja, aki teheti látogasson Buzsákra, amikor a tájház portáján programokat szerveznek. Ilyenkor látványos néptánc műsoroktól hangos a tömésház udvara, és látható a híres buzsáki népművészet mai továbbélése.

2013. évben pályázatot nyújtott be önkormányzatunk Turisztikai attrakciók és szolgáltatások címmel. E pályázat támogatásával, sor került a Buzsáki Népművészeti Tájház kerítésének cseréjére, a szabadtéri színpad fölé nádtető épült, elkészült egy játszótér, kerékpártároló, mozgáskorlátozott-nagycsaládos parkoló és a legfontosabb: egy új kiállító épület, melyben régi mezőgazdasági eszközöket, gépeket tekinthetnek meg az érdeklődők.

Szeretettel várjuk Önt, látogasson el Buzsákra, tekintse meg nevezetességeinket!

 

Buzsáki Népművészeti Tájház
8695 Buzsák, Fő tér 7.

Nyitva tartás:
Április 15-Október 15.
Hétfő - Péntek: 08:00 - 16:00
Szombat - Vasárnap: Előzetes bejelentkezést követően 9:00 - 11.00 és 13.00 - 16:00 óra között

Nyitvatartási időn kívül hétköznapokon is csak előzetes bejelentkezést követően tudunk fogadni csoportokat, érdeklődőket

Információ: +36 30 / 90 2525 4 
Email: faluhaz@buzsak.hu

Belépő:
Felnőttjegy : 600 Ft
Gyerek- és nyugdíjas jegy : 400 Ft