Közbeszerzések, pályázatok

 

Balatonfenyves – Buzsák –Csisztapuszta kisvasút fejlesztése

Támogatási szerződés száma: TOP-1.2.1-15-SO1-2016-00018

Kedvezményezett neve: Balatonfenyves Község Önkormányzata

Projekt címe: Balatonfenyves – Buzsák –Csisztapuszta kisvasút fejlesztése

Támogatás összege: 650.000.000 Ft

Támogatás mértéke: 100 %

Tervezett befejezési dátum: 2021. december 31.

A Projekt bemutatása:

A beruházás keretében a Balatonfenyves település által nyert pályázati forrás bevonásával felújításra

kerülnek a MÁV-START üzemeltetésében levő Balatonfenyves-Buzsák-Csisztapuszta kisvasút

állomásépületei és megállóhelyei.

A fenyvesi állomás megújul az imremajori és a csisztai pedig új építésű lesz. A projekt szervesen

kapcsolódik a csisztai vasútvonal felújításához, így szerepe térségileg is jelentős. A koncepció része,

hogy a három állomás utazóközönség által látható része egységes képet, a kisvasútra jellemző

építészeti karaktert mutasson. Ennek megfelelően a balatonfenyvesi állomásépület a keleti oldalról a

vasúti építészetre jellemző acélszerkezetes védőtetőt kap. Az Imre-major megálló ehhez hasonló

védőtetővel épül újjá. A Buzsák-Csisztafürdő állomás a fenyvesihez hasonló zárt épülettömegből és

hozzá kapcsolódó egységes arculatot

mutató előtetőből fog állni.

A három állomáson a közvetlen környezet szintén felújításra kerül, egységes anyaghasználatú

térburkolattal, térbútorokkal, infokommunikációs kialakítással. Mindhárom épület környezetében és az

épület közönség által használt részein az akadálymentes közlekedés biztosítva lesz.

A fejlesztés megvalósulása után a kisvasút, mint a térségjelentős turisztikai attrakciója, 18 év után újra

teljes hosszában fog üzemelni, megállóhelyei egységes arculatot kapnak, amely jelentősen növeli majd

a települések és a térség turisztikai vonzerejét. A projekt széles spektrumú célközönséggel

rendelkezik, a kerékpáros, a bakancsos és szabadidős turizmusba is kapcsolható. A beruházás elősegíti

a térségi turisztikai-és gazdasági fellendülését, a szolgáltatásokat igénybe vevők számának

növekedésével bevétel növekedést eredményez.

A projekt egy megyei szintű turisztikai vonzerő elemeire épülő, koordinált fejlesztés, amely a

turisztikai fellendülés pozitív hatásait kihasználva, a gazdaság több ágára kiterjedő fejlődést

eredményez.

A fejlesztésekről a www.balatonfenyves.hu és a www.buzsak.hu internetes oldalakon folyamatos

tájékoztatást adunk.

A projekt 2020 harmadik negyedévében kezdődik, fizikai zárása 2021. december 31.

A projekt összköltsége bruttó 650.000.000 Ft. A támogatás mértéke a projekt elszámolható

összköltségének 100%-a.

 

 

 

 

Helyi identitás megőrzése a Pogányvölgyében és a környezőtelepüléseken

A kedvezményezett neve: Lengyeltóti Város Önkormányzata

A szerződött támogatás összege: 57 411 649.-Ft

A támogatás mértéke ( %-ban) : 100 %

A projekt tartalmának bemutatás: A projekt 15 települési Önkormányzat ( Lengyeltóti, Gyugy , Hács, Kisberény, Buzsák, Csömend, Gamás, Látrány, Ordacsehi, Öreglak, Pamuk, Somogyvámos, Somogyvár, Szőlősgyörök és Táska) konzorciumi együttműködésében valósul meg. A projekt vezetője Lengyeltóti. A projekt során helyi identitást erősítő közösségi részvételre épülő szabadidős, bűnmegelőzési , közbiztonsági és közlekedésbiztonsági programok kerülnek megrendezésre. A beavatkozások eredményeként fejlődik a közösség tagjainak egymás iránti felelősségtudata , a helyi civil társadalom megerősödése, segíti a helyi közösségi konfliktusok  megoldását és az önálló cselekvési képességek erősítését, erősödik a civil aktivitás, kialakulnak , illetve megerősödnek a szükséges kompetenciák, az önkéntesség, a helyi identitás, valamint a településhez, településrészekhez, térséghez való kötődés.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021. 08.01.

A projekt azonosító száma: TOP-5.3.1-16-SO1-2017-00009

 

Berek Látogatóközpont

Kedvezményezett neve: Buzsák Község Önkormányzata

Projekt címe: Berek Látogatóközpont

Projekt azonosító száma: TOP-1.2.1-15-SO1-2016-00016

Támogatás összege: 504.312.703 Ft

Projekt összköltsége: 510.812.978 Ft

Tervezett befejezési dátum: 2021. március 31.

A PROJEKT BEMUTATÁSA:

Buzsák Község Önkormányzata 2017. június 9. napi hatállyal Támogatási Szerződést kötött a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatóságával a társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés érdekében.

A Projekt elszámolható összköltsége 504.312.703.- Ft, melynek 100%-a vissza nem térítendő támogatási összeg.

A tervezett projekt keretében Berek Látogatóközpont létrehozása valósul majd meg Buzsák-Csisztapusztán.

A látogatóközpont önállóan megközelíthető épület, amely a kemping és a strand vendégeit is tudja külön beléptetéssel fogadni. A látogatóközpont a települési úthálózatra szervezett bekötőútról külön megközelíthető, parkolózónája közterületen található. Az épület a telken szabadon állóan helyezkedik el. Az épület kertje nyitott, a turisták, strandi és kempingvendégek szabadon használhatják.

A tervezett épület szinteltolásos kialakítású, a fél szinteket lépcső és akadálymentes lift köti össze. Az érkező szint a rendezett terepszinten található. Felette fél szinttel térben összekapcsolva elérhetjük a galériaszinti kiállítást. Az alagsor fél szinttel található az érkező szint alatt, szintén terepszinti kapcsolattal. A félszint eltolást a funkcionális indokokon túl a magas talajvízszint, valamint a terep közelében lévő jó teherhordó talaj indokolta, a gazdaságos, költséghatékony építhetőség miatt. Az épület és környezete komplex akadálymentesített. Az épület fűtési-hűtési és használati melegvíz energiabiztosításához hőszivattyús rendszerű, alternatív energiát használunk fel.

Az alagsorban kialakításra kerülnek öltözők szociális helyiségekkel (zuhanyzó, wc) a személyzet és az előadók részére. A földszinten és a galériatérben látogatói wc csoport (női, férfi, akadálymentesített) az előcsarnok és a kiállítótér irányából való megközelítéssel, illetve a földszinti wc a fogyasztótérből is megközelíthető. A földszinten az előcsarnok – nyitott kiállítótér szabadon látogatható. Kialakításra kerül egy belső kiállítótér süllyesztett nézőtérrel, mely előadásokra és bemutatókra is alkalmas. Ezen a szinten kialakításra kerül ruhatár, pénztár, büfé fogyasztótérrel, valamint a gyerekek számára egy játszósarok népi gyermekjátékokkal.

A galériatérben kerül elhelyezésre a berek állat- és növényvilágát bemutató interaktív kiállítás. Itt kap helyet a gépészti helyiség is.

A Látogatóközpont számos innovatív elem segítségével mutatja be a Berek növény- és állatvilágát. Emellett a népi hagyományokon alapuló kézművesség rejtelmeibe is bevezeti a látogatókat, akik akár ki is próbálhatják ezeket a tevékenységeket. A térségben ilyen interaktív kiállítás nem található. Ezen felül a projekt során végzett Marketing tevékenység célja, hogy megismertesse az érdeklődőkkel itthon és a határokon túl is a település attrakcióit.

A Berek Látogatóközpont egész évben nyitva áll a vendégek előtt, a látogathatóságot nem befolyásolják az időjárási tényezők.  A központ rendezvénytermében bármely évszakban szervezhetőek szakmai és kulturális előadások, programok. A múzeumban mind belülről, mind pedig kívülről is megközelíthető mosdó helyiség kerül kialakításra, melyet a mozgáskorlátozottak számára is elérhető módon alakítanak ki. Ezen túlmenően mind a vendég előadók, mind pedig a személyzet számára öltözők kerülnek kialakításra. Többnyelvű interaktív tárlatvezetés szolgálja a vendégeket. A földszinten állandó kiállítás lesz látható, emellett a süllyesztett nézőtérrel ellátott belső kiállítótér előadások, koncertek, egyéb speciális igényeket is kielégítő programok megszervezésére szolgál.

A Buzsák-Csisztapuszta Látogatóközpont legnagyobb attrakciójának ígérkezik, egy a kifejezetten általános iskolás korosztályt célzó – de a játékos felnőtteket egyaránt megérintő – interaktív kiállítás, melyben a hagyományos bemutatóhelyekkel ellentétben minden megfogható, megérinthető forgatható. A koncepció értelmében úgy kívánjuk a Nagyberek élővilágát a látogatók elé tárni, hogy a lehető legkevesebb „szöveg” mellett élmények segítségével fedezhessék el a lápi élővilág sajátosságait, és egyedi jellemzőit.

Mindezt egyedi interaktív kiállítási- és multimédiás eszközök segítségével, mely alapvetően meghatározza egy korszerű kiállítás mennyire képes felkelteni a fiatalok és a turisták érdeklődését. Az alapvetően egy nagy térbe tervezett kiállításban megjelenítjük a Nagyberek lápi élővilágának legérdekesebb fajait, jellemzőit a rendszertani kategóriáknak megfelelően.

A tér egyik attrakciójaként a térbe helyezünk egy valódi vizibobot, melybe beülve a mai kor követelményeinek megfelelő VR szemüveg segítségével lápi utazásra visszük a látogatóinkat.

Látogató menedzsment rendszer kialakítására is sor kerül. A látogató regisztrálhatja magát, ezt követően az egyes információk, interaktív elemek által adott utasítások, a játékok nehézségi szintje, illetve az idők a látogató korához, neméhez, anyanyelvéhez igazodva jönnek működésbe. A rendszernek köszönhetően így az információk többnyelvűsége is biztosított lesz.

A projekt szükségessége és hozzájárulása a térség turisztikai potenciáljának hasznosításához: Az időjárás viszontagságaitól függetlenül működőképes látogatóközpont több szempontból is fontos. Egyrészt a Balaton partján a nyári főszezonban rossz idő esetén is képes alternatívát nyújtani a nyaralóközönség számára, másrészt pedig a Balatonnál holtszezonnak számító hidegebb hónapokban is képes állandó attrakciót nyújtani. Csisztapuszta Buzsák településhez tartozik, légvonalban csupán néhány km-re Fonyódtól, és a Balatontól, ugyanakkor közvetlen térsége a Balaton háttérterületére szorul, olyan távolságra a tótól, ahol már a turizmus kedvező hatásai jóval kevésbé, vagy egyáltalán nem tudnak érvényesülni.

A látogatóközpont megvalósulása azt szolgálná, hogy „közelebb hozza” a térség számára a turizmust, számos pozitív hatást gyakorolhatva a gazdaságra. A fejlesztés hatására amellett, hogy közvetlenül is létrejönnének új munkahelyek, a legjelentősebb foglalkoztatási hatást a közvetett munkahelyeken keresztül generálna. A környékre érkező turistáknak köszönhetően nőhetne a vendégéjszakák száma, és költéseiken keresztül pedig a vendégek a lakosság jövedelmeit is növelhetnék. A Balaton háttértelepülései számára jelenleg rendkívül kevés lehetőség van gazdaságuk fejlesztésére, a munkamegosztásba történő bekapcsolódásra, jövedelemtermelésre. Különösen nagy probléma ez a korábbi Lengyeltóti kistérség települései számára is (LHH kistérség), ahol a fejlesztés is megvalósulna. A turizmus fejlődése, a növekvő látogatószám, az ide érkező vendégek kiszolgálása, szolgáltatásokkal való ellátása lehetőséget teremthet a térség lakosságának, hogy jövedelemhez juthassanak. A mezőgazdaság, a kézműves ipar, valamint a szolgáltató egyéni és kisvállalkozások számára is remek lehetőségek nyílhatnak.

 

A projekt tervezett befejezési határideje: 2021. március 31.