Buzsáki Nagyboldogasszony Római Katolikus Templom

A buzsáki Nagyboldogasszony Római Katolikus Templom Európa szerte híres buzsáki hímzéssel készült miseruháiról és oltárterítőiről.

A templom építését 1748-ban kezdték meg, 1791. szeptember 28-án szentelték fel Nagyboldogasszony tiszteletére.

Elődje egy fából készült templom volt, amely egy tűzvész folytán leégett, csak egy olasz mesterek által készített oltárkép maradt meg. Ez a kép jelenleg is megtalálható a templomban.

A jelenlegi főoltár egy Tiroli szárnyas oltár, mely a XIX. században készült. Jobb és bal oldalán Péter és Pál a karddal és a mennyország kulcsával, középen Szűz Mária és az angyalok az égbe szállnak.

A templom ünnepe augusztus 15-e, Mária halálának és mennybe menetelének napja.

A szentélyben helyezkedik el egy Mária-Oltár, mely stílusát tekintve  késői reneszánsz, korabarokk. 1690-1701 között készült, francia mesterek alkotása. Mária szobortest korábbi alkotás, de ebben az időben barokkizálták.

Az oltáron láthatók még:

Sienai Szent Katalin jelentős egyháztörténeti személy volt. A pápák Avignoni fogsága idején diplomáciai szerepe volt, közbenjárására visszajutottak a pápák Rómába.

Assisi Szent Klára: Szent Ferenc kortársa volt. A Clarissa rend megalapítója.

Attributum: (jelkép) Katalin kezében könyv, Szent Klára kezében templom.

Az oltár korábban a Fehér Kápolna tartozéka volt, 1990-ben történt restaurálását követően került a Római Katolikus Templomba. A középen elhelyezkedő Mária szobor öltöztethető, a liturgia szerinti színnel, buzsáki hímzéssel készült ruhákba öltöztetik, mely összhangban van a templomot díszítő oltárterítőkkel és az abban adott időszakban használatos miseruhával.

A szentélyben található egy harmadik oltár: Jézus Szíve Oltár. Ezt az oltárt a Kara család készíttette néhány éve, amikor a templom szobrainak restaurálása is folyt.

A templom érdekességei:

A templom ad otthont Szent Imre oltárképének is, melyet Gosztony Mária festett Rómában. Ez a festmény a Gyenesei család adománya.

A faragott szószék a templommal egyidős, az 1750-90-es években készült. Ajtaján evangéliumi jelenet, A magvető története, míg kagylóján a Csodálatos halfogás című jelenet látható.

Harangok: nagyharang: 1728-ban öntette a buzsáki Gréczi család, a másik harang 1748-ban készült, a falu öntette egy meggyilkolt molnár emlékére.

Az I. világháború után (1920) az áldozatok emlékére egy Amerikába települt volt buzsáki lakos szintén készíttetett egy harangot, amelyet a II. világháború során elvittek. (ágyúöntéshez)

A templom falát díszítő stációk római pirogránitból készültek. A templomban látható szobrokat helybeli családok ajánlották fel. Faragott bejárati ajtót az ’50-es években egy helybéli pap (Barnabás atya) saját kezűleg készítette. (Melkizedek: pap és írástudó)

A külső bejárati ajtó a Buzsákért-Somogyért Alapítvány adománya.

A templom orgonáját 1846-ban készítették Országh Sándor tervei alapján. A Zenetudományi Intézet által nyilvántartott darab.

Az ablakok ólomüvegből készültek 1954-ben.

 

Buzsák Búcsúja augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén van.